Den nu dömde 47-åringen under en av hans semesterresor. Ur polisens förundersökning.
Linköping

Fyra års fängelse för assistansfusk

Försvarsadvokaten: "En tuff dom"
1:16 min

Den 47-årige Linköpingsbo som stått åtalad för att ha lurat till sig över 5 miljoner kronor genom att låtsas vara handikappad, dömdes idag till fängelse. 

– Det är en tuff dom och han är självklart ledsen och besviken, säger 47-åringens försvarsadvokat Mikael Abrahamsson.

Genom att utge sig för att vara så svårt funktionshindrad att han var i behov av personlig assistans, ska den 47-årige mannen ha lyckats lura Försäkringskassan och Linköpings kommun på över 5 miljoner kronor.

Nu döms han för bland annat grovt bedrägeri och grovt bidragsbrott till 4 års fängelse. Dessutom döms hans före detta hustru och parets båda söner, som var anställda som personliga assistenter åt mannen, för medverkan i brottsligheten. Den före detta hustrun döms till 3 års fängelse medan de båda sönerna får villkorliga domar.

Försvarsadvokaten Mikael Abrahamsson är idag kritisk till tingsrätten, som han menar inte har tagit hänsyn till de invändningar mot anklagelserna, som han framförde under rättegången.

– Min klient har haft rätt till assistansersättning initialt. Sedan har hans behov med åren minskat för att så småningom upphöra. Problemet är att ingen kan säga när. Och kan man inte säga det, kan man inte heller inte räkna ut hur stort belopp som betalats ut felaktigt, säger Abrahamsson. 

Han säger också att det redan är klart att domen kommer att överklagas. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".