Klimatforskaren Nagmeh Nasiritousi tycker det är positivt med Earth hour manifestationen
Östergötland

Earth hour ska påverka makthavare

Forskaren Nagmeh Nasiritousi:" Det är en symbolisk handling som har ett värde"
1:19 min

Ikväll är det dags för klimatmanifestationen Earth hour där det gäller att släcka ljuset under en timme.
Syftet är att visa makthavare att det finns många som tar klimatförändringar på allvar.

Världsnaturfondens klimat och miljömanifestation arrangeras för femte året i rad i Sverige och har uppmärksammats sedan 2007 då Sydneybor i Australien var först ut med att släcka ljuset.

Nu är det inte bara privatpersoner som brukar delta utan det är företag, organisation och fler än 7000 städer i cirka 150 länder som släcker ner. En gest som klimatforskare uppskattar säger Naghmeh Nasiritousi på Centrum för klimatpolitisk forskning i Norrköping.

– Det här är inget sätt att rädda klimatet men som en symbolisk handling har den ett värde.

I Norrköping kommer kommunen att släcka ner delar av gatu- och fasadbelysningar och i Linköping är det evenemang i Trädgårdsförening. Men Earth hour är inte bara en energisparkampanj utan vill ge andra signaler också berättar forskaren Naghmeh Nasiritousi.

– Vi behöver smarta sätt att lösa klimatproblemen och i vissa länder innebär det mer el och i andra betyder det mer energieffektivisering med andra typer av el.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".