Hittills har länets kommuner inte lyckats leva upp till regeringens krav på 430 nya platser åt flyktingar som fått uppehållstillstånd. Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio
Norrköping

Svårt hitta bostäder åt flyktingar som får stanna

"De har inte bostäder för fler"
1:33 min

Länsstyrelsen har stora problem med att ordna bostäder för flyktingar som fått uppehållstillstånd. Hittills har man bara fått fram drygt 300 av de 430 platser som regeringen krävt.

Det var i slutet av förra året som landshövdingen Elisabeth Nilsson fick i uppdrag av regeringen att upprätta avtal med kommunerna i Östergötland om att ta fram bostäder. Kravet var att drygt 430 platser skulle tas fram i år, men det har kommunerna alltså inte lyckats med.

– De har inte bostäder för fler, det finns inte bostäder och detta blir ett problem. Det är ju viktigt att de människor som har fått uppehållstillstånd ska kunna flytta till en kommun så att processen med språkundervisning och introduktion i det svenska samhället ska kunna startas så fort som möjligt och så bra som möjligt. Detta blir inte inte enkelt om man inte kan erbjuda dem bostäder, säger Elisabeth Nilsson.

Störst problem med att ta hitta bostäder har de mindre kommunerna haft.  Orsaken är att det har byggts väldigt få bostäder i de små kommunerna under de senaste åren. .

– Anledningen till att man inte bygger är att det inte finns någon befolkningstillväxt i de små kommunerna och det innebär att det blir svårare för vissa kommuner att ta fram boenden. Det antal som man tar emot har förstås även en koppling till kommunens storlek. Jag vill dock verkligen säga att alla kommuner anstränger sig för att ta fram bostäder, säger landshövdingen. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".