Thomas Ekberg, yrkesjägare och jaktfilmsproducent. Foto: Johan Gustafsson/SR
rovdjursfrågan

Ny eftersöksstrejk hotar

Jägaren Thomas Ekberg: "Vi vill ha svar på hur många vargar vi ska ha i landet"
1:24 min

Den grupp jägare som fram till i höstas strejkade genom att vägra söka efter trafikskadat vilt i protest mot regeringens rovdjurspolitik, förbereder nu en ny strejk.

I morgon ska företrädare för gruppen träffa miljöminister Lena Ek (C). Om de inte får de svar de vill ha börjar en ny strejk redan nästa måndag, det säger Thomas Ekberg från Tjällmo, som är en av företrädarna för gruppen:

– Vi vill ju naturligtvis ha svar på hur många vargar vi egentligen ska i Sverige. Vi vill ställa henne mot väggen och höra vad hon har att komma med, säger Thomas Ekberg.

Den så kallade Svenljungagruppen ledde strejken på trafikskadat vilt som en protest mot regeringens vargpolitik i ungefär ett år. Men när regeringen i höstas meddelade att man skulle ha ett maxtak på 180 vargar och även tillåta viss jakt på varg blåstes strejken av.

Men regeringens planer fick kritik av EU-kommissionen, och även av flera miljöorganisationer. Miljöorganisationerna ansåg att planerna hotade den svenska vargstammens överlevnad, och efter överklaganden i domstol, stoppades vinterns planerade vargjakt.

Enligt Svenljungagruppen måste dock vargstammen begränsas, annars hotas landsbygdens gröna näringar.

Nu vill man bland annat ha besked från miljöminister Lena Ek, om vem som ska bestämma över vargpolitiken och hur många vargar Sverige ska ha. Får man inga klara besked blir det ny strejk på måndag berättar, säger Thomas Ekberg:

– Det har ju inte hänt någonting, tvärtom har man ju tagit ett steg framåt och två steg bakåt. Om politikerna ska vara troväridga så måste man ju ta tag i det här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".