norrköping

Premiär för finskspråkiga webbsidor

Norrköpings kommun lanserar nu renodlat finskspråkiga sidor på kommunens webbplats. Där finns bland annat information om äldreomsorg, förskoleverksamhet och om sverigefinnarnas lagliga rättigheter.

Norrköpings kommun blev finskt förvaltningsområde 1 januari 2012. Det innebär att kommunens finsktalande invånare ska stöttas när det gäller till exempel möjligheter att tala finska, att behålla och utveckla sin kultur och att ha inflytande i frågor som berör dem.

– De finskspråkiga sidorna ska ses som en del av revitaliseringsarbetet för att skydda det finska språket i Sverige. Vi har tagit god tid på oss att utveckla de finska sidorna, men vi hoppas att resultatet blivit desto mer kvalitativt. Alla kommunens förvaltningar har varit med i processen genom att informatörerna bidragit med specifika textunderlag för översättning, säger Raija Arvidsson, samordnare inom det finska förvaltningsområdet i ett pressmeddelande.

De finska sidornas uppbyggnad följer det svenska och det är exakt samma information på båda språken. Dock innehåller de finska sidorna länkar till specifika finskspråkiga företeelser, som naturligtvis saknas på de svenska sidorna. Vi ser de finska sidorna som ett levande material som uppdateras och byggs hela tiden parallellt med de svenska sidorna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".