1 av 2
– Om man eldar fjolårsgräs ska man vara försiktig. Vid kraftig vind kan elden sprida sig snabbt, säger Ulf Andersson, räddningschef i Finspång. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio.
2 av 2
Finspång

Fara för gräsbränder

Räddningstjänsten uppmanar till försiktighet när det gäller att vårelda
1:48 min

Nu till påsk är det kanske många som vill börja göra vårfint och elda upp gammalt ris i sin trädgård. Trots att snön fortfarande ligger kvar på många ställen så finns det en risk för gräsbränder.

– I södersluttningar finns det en del kala fläckar och där finns ju fjolårsgräs som kan börja brinna. Om det blåser mycket så ska man verkligen vara försiktig för det går blixtsnabbt i det här fjolårsgräset, sen ska man ha släckredskap framme, gärna vattenslang, krattor och inte plastkrattor, utan krattor i metall som man kan jobba med, säger Ulf Andersson som är räddningschef i Finspång.

Trots att det är mycket snö kvar på marken så finns det en liten risk för gräsbränder just nu på olika håll i Östergötland. Man får inte elda hur som helst, så det bästa är att man kollar vad som gäller i den kommun man bor i.

 – Det är ju miljökontoret som har satt upp regler och inom tätbebyggt område där räknar man fyra till fem hus. Man ska inte ryka ner grannar och ställa till en sanitär olägenhet. Sopor och bildäck får man absolut inte elda. Allt som är sopor ska till återvinningen, säger Ulf Andersson.

Många eldar fjolårsgräs på våren för att de ska bli finare på tomten. Ska man göra det bör man vara försiktig.

 – Man förstår nog inte hur fort det kan gå, elden kan spridas snabbt och det kan bildas höga lågor, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".