Östergötland

Läkare kritiserar nytt ersättningssystem

Läkare: "Systemet gynnar inte de direkta patientkontakterna"
1:58 min

Landstingspolitikernas planer på att ändra ersättningssystemet till vårdcentralerna kan innebära mindre patientkontakt och mer administrativt arbete för läkarna. Det är något som nu får kritik från läkarhåll.

– Systemet bäddar för det. Det gynnar inte de direkta patientkontakterna som vi värnar om som doktorer och även patienterna tycker är viktiga, säger Maud Holmgren, är distriktsläkare på vårdcentralen Cityhälsan centrum i Norrköping.

I dag får vårdcentralerna ersättning som till stor del baseras på antalet patienter och deras ålder. Men landstingsledningen vill ändra systemet. Nästa vecka ska hälso- och sjukvårdsnämnden ta ställning till ett nytt förslag om ersättningssystem för vårdcentralerna.

Det nya systemet som kallas för diagnosbaserade ersättningssystem är baserad på den vårdtyngd och sjukdomsbörda som patienterna har. Som det är i dag behöver inte vårdcentralerna diagnossätta de vårdkontakter som sker via telefon eller mail.

Men med det nya ersättningssystemet måste läkarna diagnossätta även dessa kontakter. Annars går de miste om pengar de har rätt till. Resultatet blir mer administrativt arbete och mindre direkt patientkontakt, anser Maud Holmgren.

– Diagnosen vill man sätta i samband med ett besök. Man träffar patienten, man har ett samtal, man gör en undersökning och man sätter en diagnos. Det är det rimliga.

Men Lena Lundgren, hälso- och sjukvårdsdirektör på landstinget, försvarar det nya systemet och säger att mindre direktkontakt med patienterna inte behöver vara negativt.

– Den moderna hälso- och sjukvården kommer att innebära att vi träffar patienten på många flera sätt än via besök. Det är också det folk efterfrågar när vi gör våra undersökningar och frågar hur man vill ha det, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".