Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
hörlurar ett problem

Ungdomars hörsel kan vara i fara

"Många ungdomar ligger klart över vad man skulle tillåta i industrin"
1:10 min

Ständigt lyssnande med hörlurar instoppade i örat kan skada hörseln på sikt. 300 gymnasieelever har svarat på forskares frågor om lyssningsvanor och 80 procent av dem lyssnar för länge och för högt.

Professor Claes Möller vid audiologiska forskningskliniken på Örebro universitetssjukhus är knuten till Linköpings universitet och är en av forskarna bakom studien:

– Många av de här ungdomarna använder sin musikspelare kanske 4-5 timmar per dag. Och när man sedan har mätt upp hur starkt man verkligen spelar in i örat, så är det många som ligger klart över vad vi skulle tillåta i industrin där vi har regler numera för hur höga ljudvolymer vi får ha.

Ju närmare du kommer trumhinnan med din högtalare, ju starkare blir ljudet in i innerörat, berättar professor Claes Möller vidare. Och när man stimulerar örat väldigt starkt är det de små hårdcellerna som ska vippa när ljudet kommer in som tar stryk:

– Men tar man bara många små pauser och inte spelar alldeles för starkt så hinner de här små hårcellerna vila ut, konstaterar Claes Möller avslutningsvis.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".