Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Karin Mårdsjö Blume. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
linköping

Låga krav för att bli lärare

"Den här effekten är olycklig"
1:30 min

Förra året kom 123 personer in på lärarutbildningar med resultatet 0,1 på högskoleprovet, det visar en granskning som Dagens Nyheter har gjort. Men det beror på att regelverket inte är anpassat till dagens verklighet, säger Karin Mårdsjö Blume, universitetslektor och huvudansvarig för lärarutbildningen på Linköpings universitet.

Antalet platser för de som söker via högskoleprovet är för stor i relation till antalet sökande.

– Om lika många ungdomar skulle söka via högskoleprov som gör via gymnasiebetyg skulle nivåerna vara helt andra, säger Karin Mårdsjö Blume.

En försämrad status för läraryrket plus sämre löneutveckling har gjort att antalet sökande till lärarutbildnigar minskat stadigt under de senaste åren. Men det är inte den främsta orsaken till att det har blivit så lätt att komma in på en lärarutbildning menar Karin Mårdsjö Blume.

Det egentliga problemet enligt henne är att kvotgruppen som är vigt till de som gör högskoleprovet är för stor i relation till antal sökande.

– Många ungdomar har inte upptäckt detta vilket innebär att från den kvotgruppen kommer man in på betydligt lägre poäng.

Som det är idag måste universiteten erbjuda 30 procent av utbildningsplatserna till de som söker med betyg från högskoleprovet.

Betydligt fler ungdomar söker till universitetet med hjälp av sin gymnasieexamen, och färre via högskoleprovet. Och det leder till att det har blivit lättare att komma in på en rad olika utbildnigar, bland annat lärarutbildningen via högskoleprovet säger Karin Mårdsjö Blume:

– Jag tycker inte att den kvotgruppen ska vara så stor och vi har börjat föra samtal om att ansöka för att få lägre kvotgrupper för högskoleprovet i och med att den här effekten är så olycklig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".