Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Östergötland

Nya löneavtal dröjer

IF Metall i Östergötland."Vi står långt ifrån varanda i avtalsrörelsen"
1:46 min

Avtalsrörelsen är inne i ett intensivt skede. På måndag slutar hundratals avtal att gälla och arbetsgivarna och facken är inte överens om hur de nya avtalen ska se. Fackliga företrädare i länet säger att parterna står långt ifrån varandra.

I månadsskiftet mars-april går hundratals avtal ut. Och därmed måste hundratals nya avtal tecknas mellan fack och arbetsgivarorganisationer. Fortfarande är inte det viktiga Industriavtalet i hamn som direkt berör flera fackförbund och arbetsgivarorganisationer och bestämmer dessutom utgångsläget för många andra avtalsförhandlingar.

Daniel Hellkvist avdelningsordförande för IF Metall i länet, som är en av parterna, tror att det kan bli tufft att snabbt komma fram till en lösning.

– Nu är det väldigt kärvt och vi står långt ifrån varandra.

Om det går så långt att det blir konflikt är svårt att säga, berättar Göran Gustavsson som är klubbordförande på Saab i Linköping. Men det finns ingen tvekan att ta till strejkvapnet om det skulle behövas.

– Konflikt viljan är stark eftersom medlemmarna tycker att det är ett för lågt bud man har fått säger Göran Gustavsson.

Enligt Daniel Hellkvist på IF Metall vill facket bland annat ha en löneökning 2,8 procent på ett år, arbetstidsförkortning och en utbyggd föräldralön.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".