foto Tahir Yousef
Östergötland

Lätt att köpa sms-biljett i andras namn

Östgötatrafiken vill stoppa biljettkapningar
1:34 min

Östgötatrafikens nya system för att köpa sms-biljett har stora brister. För att köpa en sådan biljett måste resenären registrera sitt mobilnummer och personuppgifter, något som nu utnyttjas av bedragare.

Det nya registreringssystemet har gjort det mycket enkelt för bedragarna. Det enda de behöver är ett kontantkort och någon annans personnummer.  Sen är det hur enkelt som helst att registrera uppgifterna och välja att få faktura som betalsätt. I slutet på månaden får de drabbade hem en faktura från Östgötatrafiken på alla resor bedragaren har gjort.

 Bolaget ser allvarligt på det inträffade och trafikoperativchef Mattias Näsström berättar att det är flera personer som råkat ut för bedragarna.

– Vi har haft några enstaka fall som utsatts för kapning och det är inte bra att man gör sådana här saker säger Mattias Näsström.

Sedan Östgötatrafiken fick reda på säkerhetsluckan har de börjat skicka brev till alla vars personnummer blir registrerade. Men att ta bort fakturerings möjligheten för att stoppa bedrägerierna är inte aktuellt säger Mattias Näsström.

– Om vi tar bort faktureringsfunktionen måste man registrera ett kontokort och då blir tillgängligheten sämre.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".