1 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
2 av 2
Anders Norr, ordförande i Linköpings långfärsskridskoklubb. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Nu är isarna förrädiska

"Isen kan förändras på bara några timmar"
1:28 min

Isarna på våra sjöar är inte längre att lita på. Värmen på dagtid gör att isen luckras upp trots de kalla nätterna och i Linköpings långfärdsskridskoklubb ger man sig numera bara ut på morgnarna.

– Isen kan förändra karaktär på bara några timmar. Från att vara fullt bärig till att vara riktigt farlig, säger Anders Norr som är ordförande i Linköpings långfärdsskridskoklubb. 

Gäller det här också tjock is?

– Ja, det gör det. En sådan is börjar spraka och det kan tränga upp vatten mellan iskristallerna fast det är en jättetjock is. I ett sådant läge är man redan sent ute. Man ska inte vistas på en sådan is, säger Anders Norr.

Han tycker inte heller att man bör använda skidspår på is, även om de ser bra ut.

– Jag tycker att överhuvudtaget nu så ska man tänka efter innan man ger sig ut på isar. För vårisar är lömska även om det är snö på dem.

Själv åker han nu långfärdsskridskor bara i ett område i Vätterns norra del.

– Ja, just nu är det ingenting annat som är riktigt bra. Men det kan bli, för det är ju så att den snö som ligger på sjöarna alltmer sjunker ihop. Till slut så bildar den också ett hårt skikt som går att åka på.

Så det kanske är lite fina åkningar kvar ändå?

– Det kan finnas chans till det, säger Anders Norr.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".