Arkivfoto: Jonas Almkvist/Sveriges Radio
Östergötland

Många drar på sig löparskorna

"Jag tror det håller i sig"
1:51 min

Intresset för löpning är rekordstort just nu. Under förra året anmälde sig omkring 660 000 löpare till de större lopp som arrangeras runt om i landet och det är fler än någonsin.

Jämfört med år 2001 innebar det en ökning med 74 000 anmälningar och löptrenden märks även i Östergötland.

– Vi har märkt att vår egen tävling Vårruset har vänt när det gäller anmälningstrend. De senaste åren har det ökat igen, vi hade nästan ett rekordår förra året, vi tangerade vårt bästa resultat. Blodomloppet i Linköping går riktigt bra. Vi märker i Vrinneviskogen på våren, utanför vårt klubbhus, att det är många som löper. Friskis och svettis har grupper och vår egen långlöpargrupp ökar i antal, säger Krister Hultberg från Tjalve friidrott.

Göteborgsvarvet är det populäraste loppet med 62 500 anmälda löpare ifjol. Av de 89 största svenska löptävlingarna förra året hamnade Blodomloppet i Linköping på en tolfte plats när det gäller antalet anmälda, omkring 13 300 anmälningar kom in. Det var det Blodomlopp i landet som fick in näst mest anmälningar.

– Mjölbyklubben Akele är duktiga på att arrangera. Linköping ligger bra till i länet, det är många små orter runt omkring och linköpingsborna är hälsomedvetna, säger Krister Hultberg.

Inför Vårruset i Norrköping har arrangören hittills fått in 600 anmälningar idag, men man tror att 8000 kommer att delta. Och stadsloppet som hölls i Norrköping blev en succe.

– Det var som sagt första året ifjol och då fick vi in ganska exakt tusen anmälningar och det tror vi kan mångdubblas i år. Det är vi rätt så säkra på, säger Krister Hultberg från Tjalve friidrott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".