Vildsvin. Foto:Hasse Holmberg/SCANPIX

"Skjut ledarsuggan för att minska stammen"

Inga vetenskapliga belägg för rådande jaktpraxis för vildsvin
1:52 min

Den praxis som finns i Sverige att ledarsuggan i en vildsvinsflock inte bör skjutas saknar vetenskapligt stöd, enligt flera viltekologer. De menar att den här inställningen hindrar en minskning av vildsvinsstammen som idag gör stor skada i jordbruk och villaträdgårdar.

– Den styr hela flocken, både när de ska brunsta och för att hålla ihop flocken, säger Christer Pettersson på Naturvårdsverket.

Den här inställningen att ledarsuggan inte får skjutas delar Naturvårdsverket av många jägare, de anser att ledarsuggan styr vildsvinsflocken och håller den under kontroll. Dessutom anser man att hon kan bestämma när hondjur i flocken ska brunsta och få ungar, skjuts hon försvinner den här kontrollen, fler unga suggor blir då dräktiga och vildsvinsstammen ökar tror man . Men den här uppfattningen, att ledarsuggan styr på det här sättet finns det inga vetenskapliga belägg för, det säger den tyska vildsvinsforskaren Ulf Hohmann. Som arbetar på skogsforskningsinstitutet i delstaten Rheinland Pfalz.

För 200 år sedan utrotades vildsvinen i Sverige men kom tillbaka i mitten av 1970-talet efter att ha smitit eller släppts ut från hägn sedan dess har stammen ökat explosionsartat,  idag tror man att det finns omkring 200 000 vildsvin i Sverige. Även i Tyskland har vildsvinsstammen ökat kraftigt de senaste decennierna och i båda länderna har jägarna problem med att hindra vildsvinens stora ökning.

 –Vill man minska stammen måste man skjuta fler suggor, Men eftersom jägarna vill undvika att skjuta just ledarsuggan som är mycket svår att snabbt särskilja från de andra äldre  suggorna under jakten  avstår många jägare från att skjuta suggor, säger viltforskaren Ulf Hohmann.

Istället för att skjuta suggor väljer jägarna att skjuta årsgamla unggrisar istället, men på det sättet är det nästan omöjligt att minska vildsvinsstammen anser Ulf Hohmann.

Reporter Tomas Lindberg
tomas.lindberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".