Teresa Carvahlo är en av deltagarna på kongressen (Foto: Sofia Strindvall)
östergötland

Optimism inför S-kongress

Christoffer Bernsköld (S) vill ta upp frågan om begrändade vinster i välfärden
1:57 min

När socialdemokraterna inleder sin partikongress på onsdag kan de stoltsera med stigande opinionssiffror och ett mer enat parti. Från östgötskt håll kommer man bland annat att ta upp frågan om kommuner ska kunna säga nej till friskolor.

Hösten 2011 hade partiet stöd av knappt 25 procent i olika opinionsmätningar. Och till slut januari 2012 valde Håkan Juholt att avgå som partiledare. Bara några dagar senare valdes IF Metalls ordförande Stefan Löfven som ny partiledare.

Under hans första år som partiledare har stödet för Socialdemokraterna ökat till omkring 34 procent. Nu hoppas många Socialdemokrater att årets kongress ska handla om att lägga upp strategi inför valet nästa år istället för att diskutera låga opinionssiffror, kris och interna stridigheter.

- Det har varit en tuff tid i vårt parti det ska jag inte himla om. Det har varit slitsamt, det har varit tufft, vi har tappat självförtroende och det spär på konflikter säger Teresa Carvalho ombudsman från Norrköping. .

Vinster i välfärden och etablering av friskolor är några av de frågor som kommer att avhandlas på kongressen. Men att sätta stopp för privata företag inom skola och äldreomsorg är inte aktuell däremot vill vi ha hårdare kontroll av företagen inom välfärdssektorn säger Christoffer Bernsköld socialdemokratiskt ombud från Norrköping.

- Jag tror att det är viktigt att man som medborgare känner att det finns en möjlighet att välja skola och andra saker. Vi har valt att stödja partilinjens väldigt tuffa och hårda krav när det gäller att begränsa vinsterna i välfärdsområdet för att se till att de pengarna som är avsatta för skolan stannar i skolan och de pengar som ska gå till för att höja kvalitén i äldreomsorgen också gör det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".