1 av 2
Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
2 av 2
Anne Asp, polischef i Norrköping. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Norrköping

Polisen har blivit bättre på hedersbrott

Anne Asp, polischef: "Vi har mer fällande domar"
1:56 min

Norrköpingspolisen har blivit bättre på att utreda hedersbrott, och fler anmälningar leder till fällande domar. Förra året fick polisens arbete med hedersbrott skarp kritik från Brottsförebyggande rådet. Efter det har en expertgrupp bildats och en nationell kunskapsbank har byggts upp.

– Det är för att ha en kunskapsbank och några att rådfråga. Polismyndigheterna kan ringa till expertgruppen och få råd vad de ska göra när de stöter på problem. Det kan vara olika kulturer eller annat som är svårt att hantera. Då ska det finnas en kunskapsbank, säger Anne Asp som är polischef i Norrköping.

Brottsförebyggande rådet krititiserade i sin rapport att vittnen och misstänkta inte förhördes tillräckligt och att för mycket krut lades på det enskilda brottet istället för att se till kvinnornas totala livssituation.

– Har man en bättre kvalitet i de här utredningarna, mer utredningsåtgärder och framför allt en bra inställning och attityd i bemötandet, alltså att vi förstår de här brottsoffren men även att vi har en förståelse för gärningsmannaskapet, så tror jag att vi kommer att lyckas. Redan nu kan man ju se att vi har mer ärenden som går till fällande domar, säger Anne Asp, polischef i Norrköping.

Omkring 70 000 personer i Sverige mellan 16 och 25 år upplever att föräldrars uppfattningar, religion eller kultur sätter gränser för vem de kan gifta sig med. Ungefär 300 anmälningar om hedersbrott kommer in till polisen varje år. Norrköpings polischef Anne Asp tror att betydligt fler blir utsatta. Hon berättar att det pågår ett stort arbete i Norrköping med att försöka få utsatta att göra en polisanmälan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".