Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Norrköping

Kriminalvården ska spara - men inte på staben

Publicerat torsdag 4 april 2013 kl 09.11
"Vi ska skapa en modern och effektiv myndighet"
(2:00 min)
Foto: Maria Turdén/Sveriges Radio

Kriminalvården med huvudkontor i Norrköping måste nu se över sin organisation för att få en budget i balans nästa år. Men samtidigt väljer generaldirektören Nils Öberg att lägga ett par miljoner kronor på fler bilar och ett nytt stabskontor i Stockholm.

– Vi ska skapa en modern och effektiv myndighet och för mig handlar det här med effektivisering om att använda statens resurser på bästa sätt, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark på Kriminalvården som är en av dem som fått i uppdrag att se över organisationen.

Bättre ledning och styrning och effektivare organisation är några av de ledord de som ser över organisationen ska jobba efter. Syftet är alltså att få en budget i balans nästa år.

Men frågan är vilka som kommer att beröras av effektiviseringsarbetet. För samtidigt som hela myndigheten ska nagelfaras för att få en budget i balans väljer generaldirektören Nils Öberg att satsa miljoner på de högsta i ledningen. Till exempel ett nytt kontor i Stockholm för att nyckelpersoner på huvudkontoret så att de ska slippa pendla till huvudkontoret i Norrköping. En annan satsning som generaldirektören har beslutat om är att öka antalet bilar och chaufförer som används av honom och generaldirektörsstaben, från en bil och en chaufför till tre bilar och två chaufförer.

– Bilarna används huvudsakligen av mig men inte uteslutande, det förekommer också att bilarna transporterar andra befattningshavare i Kriminalvården, säger Nils Öberg.

Grovt räknat får Kriminalvården över två miljoner mer i utgifter för de nya satsningarna, men enligt uppgifter till P4 Östergötland får inte utredarna granska dessa kostnader.

– Moderniseringsprojektet handlar om att se över styrning, ledning och organisation, säger Elisabet Åbjörnsson Hollmark.

Kan du svara ja eller nej? Stämmer mina uppgifter som gör gällande att ni inte har fått i uppdrag att titta på det nystartade kontoret i Stockholm och hur effektiv den är?

– Moderniseringsprojektet har som uppdrag att se över styrning, ledning och den organisatoriska sammansättningen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".