Den ena av de båda kutarna hittades utmattad och förvirrad vid Motala ström i centrala Norrköping i måndags kväll. Foto: Emma Andersson.
Norrköping

"Sälungarna bör släppas ut"

Vilthandläggare: "Det är inte tillåtet"
1:38 min

Ödet för de båda sälungar, som Kolmården tagit hand om efter att de förirrat sig in i tätbebyggt område, är just nu högst osäkert. Enligt Naturvårdsverket är det nämligen förbjudet att ta hand om djur på det här sättet.

– Enligt gällande lagstiftning har man inte rätt att plocka in vilda djurungar och hålla dem i fångenskap, säger Lars Plahn, vilthandläggare på Naturvårdsverket.

De båda sälungar som sedan några dagar tillbaka har tagits om hand på Kolmårdens djurpark har snabbt blivit rikskändisar och till och med fått namn.

Den första, Anders, hittades på en cykelbana i Oxelösund strax innan påsk. Den andra, Benjamin, hade förirrat sig in i Motala ström och hittades vid sidan av strömmen mitt i centrala Norrköping på annandagen. 

I båda fallen var det privatpersoner som hittade sälarna och med polisens hjälp forslades djuren till Kolmårdens djurkpark, där de tagits om hand sedan dess.

Men så får man inte göra, säger man på Naturvårdsverket idag. Enligt Lars Plahn ska man överhuvudtaget vara försiktig när det gäller att röra djurungar man hittar på våren.

Ofta är de inte övergivna, påpekar han, och om de förirrat sig iväg till någon olämplig plats bör man nöja sig med att möjligen flytta tillbaka dem till deras naturliga miljö.

Inte ens om djuren är skadade eller för svaga för att klara sig själva ska man ta hand om dem, säger han. I så fall är det bättre att att avliva dem.

Och frågan är nu vad som ska hända med Anders och Benjamin. Enligt Lars Plahn kontaktade Kolmårdens djurpark Naturvårdsverket i början av veckan för att be om ett undantag från de gällande reglerna, men något sådant ser det inte ut att bli.

– Det förhandsbesked de har fått är att vi normalt sett inte ger tillstånd till att hålla den här typen av djur i fångenskap när de är födda vilda.

Och vad betyder det för de här två sälarna?

Vi har rekommenderat att de ska transporteras tillbaka och sättas ut i frihet igen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".