Sälen Anders som hittades på en cykelbana i Oxelösund strax innan påsk. Nu får den vård på Kolmårdens djurpark. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
norrköping

Beslut om sälarnas öde på måndag

Naturvårdsverket kommer tidigast på måndag fatta beslut om de två omhändertagna sälkutarna Anders och Benjamins framtid.

Kolmårdens djurpark, där sälarna vårdas just nu, har ansökt om dispens från jaktvårdslagen för att få behålla sälungarna tills de anses så starka att det överlever att bli utplacerade i naturen.

Det är förbjudet att fånga vilda däggdjur och fåglar. Det räknas som jakt, och för att få jaga krävs tillstånd, även om djuret är skadat.

Om ett vilt djur påträffas som är så svårt sjukt eller skadat eller i sådan situation att det av djurskyddsskäl bör avlivas får man döda det.

Trots jaktlagen tycker Naturvårdsverket inte att det krävs tillstånd att tillfälligt ta hand om vilt upp till 48 timmar om det omhändertagits för "vård och rehabilitering", om det sker i väntan på kontakt med en anläggning som har tillstånd för det.

Källor: Jaktlagen, jaktförordningen och Naturvårdsverkets allmänna råd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".