1 av 2
Kriminalvårdens nya kontor i Stockholm.
2 av 2
Nils Öberg, generaldirektör Kriminalvården. Foto: Tahir Yousef/Sveriges Radio
norrköping

Övernattningslägenhet står oftast tom

"Det är vad jag har i mitt anställningskontrakt"
1:24 min

Kriminalvården betalar 8 000 kronor per månad för en lägenhet som generaldirektören Nils Öberg hyr i Norrköping. Lägenheten står för det mesta tom och kostar pengar. Men Nils Öberg tänker inte säga upp den.

--Den är en förutsättning för att jag ska kunna sköta det här jobbet, så jag tycker att det är värt de här pengarna.

Med tanke på att Nils Öberg har sin bostad i Stockholm får han ersättning för att hyra en lägenhet i Norrköping där Kriminalvårdens huvudkontor ligger. Detta delvis för att han ska slippa pendla varje dag.

Men till saken hör att sedan flera månader tillbaka har Nils Öberg beslutat att starta ett nytt kontor i Stockholm för att han själv och de högsta cheferna som bor i Stockholm ska slippa pendlandet till Norrköping. Årshyran för kontoret i Stockholm är drygt 1 miljon per år.

--Att åka till Norrköping fram och tillbaka tar ungefär fyra timmar det är fyra dyrbara timmar.

Hur ofta är ni i Norrköping?

- För egen del så brukar jag vara i Norrköping måndagar och tisdagar sen reser jag ut i landet onsdagar och torsdagar.

Vilket betyder att Nils Öberg använder lägenheten i Norrköping i genomsnitt fyra nätter per månad. Resten av tiden står den helt tom.

Men att säga upp lägenheten för att minska myndighetens kostnader är inte aktuellt.

--När jag förhandlade villkoren om det här jobbet så ingick det en övernattningslägenhet och att jag ska ha möjlighet att ha det i Norrköping. Det är vad jag har i mitt anställningskontrakt och det är så jag utnyttjar den, säger Nils Öberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".