1 av 2
Foto: Hasse Holmberg/Scanpix
2 av 2
Michael Karlsson som jobbar med grusupptagningen efter vintern i Linköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Nu tas gruset upp

"Idag drar vi igång med full satsning"
1:25 min

Det grus som använts som halkbekämpning i vinter i Linköping och Norrköping körs nu till kommunernas deponier. Idag inleds grusupptagningen med full styrka.

I Linköping gjordes försök förra året med att tvätta gruset, men det blev inget bra resultat.

– Vi har tidigare testat att tvätta och återanvända, men dels har vi inte funnit det lönsamt och dels har produkten som har kommit ut har inte varit så bra att den funkar som halkbekämpning igen, berättar Michael Karlsson, arbetschef på företaget Peab som sköter grus och sandupptagning i Linköping.

Med gruset som sopas upp följer mycket annat.

– Med papper, glas, löv kapsyler och annat blir det ett ganska kletigt material som inte går att använda, säger Michael Karlsson.

Gruset har i Linköping Gärstadverket som slutstation. Det handlar om tusentals ton sand och grus bara i Linköping och det återanvänds inte på gator och torg men det finns andra områden där det kan komma ifråga.

– Det används till fyllnadsmaterial och det kan även läggas på grusvägar eller hästpaddockar, men det kan vara otäckt om det finns mycket glas i det, säger han

Sandupptagningen är två veckor försenad på grund av de kalla nätterna som gjort att halkan består. Men idag måndag kör sopmaskinerna igång på riktigt.

– Vi drar i gång med full satsning, säger Michael Karlsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".