Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark
Norrköping

Väntan på beslut om kutar

Djurparken: "Intressant hur lagen tillämpas"
5:15 min

Idag avgör Naturvårdsverket vad som ska hända med sälungarna Anders och Benjamin som tas om hand på Kolmården. Enligt lag är det förbjudet att ta hand om upphittade djurungar på det här sättet, men djurparken har ansökt om dispens.

Det var strax innan påsk som den första sälungen, Anders, hittades på en cykelbana i Oxelösund. Några dagar senare, på annandagen, hittades sälunge nummer två, som fick namnet Benjamin vid Motala Ström inne i centrala Norrköping.

Vid båda tillfällena var det privatpersoner som upptäckte de förvirrade sälungarna. De kontaktade polisen, som i sin tur valde att vända sig till Kolmården.

Där får de båda kutarna nu vård i väntan på att så småningom kunna släppas ut igen. Problemet är bara att det inte är tillåtet att ta hand om vilda djurungar på det här sättet.

På Naturvårdsverket sa man i förra veckan att om lagen ska följas ska sälarna släppas ut omedelbart. Och om de är för svaga för att klara sig i frihet återstår bara avlivning.

På djurparken tycker man att det är ett stelbent resonemang och har nu ansökt om dispens för att få behålla sälarna ett tag till. Och det är den ansökan som Naturvårdsverket ska ta ställning till idag.

  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".