Ödeshög

Rättegång efter Ödeshögsdrama

1:04 min

Idag inleds rättegången mot den man som tidigare i år barrikaderade sig i en lägenhet i Ödeshög och anlade flera bränder i trapphuset. Mannen står åtalad för mordbrand och grov misshandel.

Det var på kvällen den 25 februari som grannar slog larm om att den 47-årige mannen uppträdde våldsamt. När de första poliserna kom till hyreshuset, som ligger i utkanten av Ödeshög, kastade mannen brännbar vätska som han antänt mot polismännen. Han var då beväpnad med kniv.

Enligt åtalet hade de fem poliserna kunnat få allvarliga skador om de inte hade kastat sig undan hastigt. Poliserna skadade sig nu lindrigt och behövde inte uppsöka sjukhus. Mannen anlade också flera bränder både i sin bostad och ute i trapphuset och därför fick ett tiotal personer evakueras med stegbil.

Åklagaren anser att det funnits en risk för att både elden och röken skulle sprida sig i fastigheten och inneburit en fara för annans liv. Polisens förhandlare försökte att prata mannen till rätta och dramat som pågick i nästan femton timmar slutade med att mannen gav upp och kom ut självmant.

Mannen krävs på en halv miljon kronor i skadestånd och förnekar brott.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista