Det är fortfarande oklart hur mycket att det som såddes på de östgötska åkrarna i höstas som har klarat den ovanligt kalla våren. Arkivfoto: Clary Winberg/Sveriges Radio
Östergötland

Vårbruket flera veckor försenat

Spannmålsodlare: "Det är fortfarande fruset"
0:36 min

Vädret fortsätter att ställa till problem för länets lantbrukare. I höstas ledde regnandet till att   höstsådden blev begränsad och nu försenas vårbruket av kylan och den sena våren.

På många håll i landet väntar nu lantbrukarna otåligt på att få komma igång med vårbruket, men så länge temperaturerna går ned till 10 minusgrader på nätterna är det svårt.

– Vi kommer väl att bli en fjorton dagar, tre veckor försenade i alla fall i och med att det fortfarande är fruset, säger Göran Andersson, spannmålsodlare i Linköping.

Ett annat problem är att man ännu inte vet hur mycket av det som såddes i höstas, som har överlevt den kyliga våren.

– Vi vet ju inte om vi måste så om det vi sådde i höstas, höstvetet och höstrapsen, om det har utvintrat, dött helt enkelt, frusit ihjäl. Det har ju varit så många kalla nätter, säger Göran Andersson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".