Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
Mjölby

Mjölby kommun får svidande kritik

1:34 min

Mjölby kommun gjorde många fel i sin hantering av miljöproblemen på Östergårdens förskola. Det konstaterat de externa revisorer som utrett turerna. 

Det var kommunledningen som gav de externa revisorerna i uppdrag att utreda alla turerna runt förskolan. Idag offentliggjordes rapporten och det är ingen munter läsning.

– Den visar att det har funnits brister och att saker har gått fel till under resans gång och vi ser jätteallvarligt på det som hänt och är otroligt ledsna över att personalen och barnen har fått lida, säger kommunalrådet Cecilia Wilhelmsson (S).

Det började 2010 när personalen klagade över obehag i lokalerna. Prover togs och under de kommande två åren renoverades förskolan två gånger för att man skulle få bukt med problemen, som man då trodde berodde på fukt och mögel.

Barn och personal flyttades fram och tillbaka men när de kom tillbaka på Östergården fanns problemen kvar och till sist visade det sig att orsaken var  limmet i golvmattan, som inte torkat.  

I den rapport som offentliggjorts idag pekar revisorerna på en lång rad brister. Det saknas rutiner, kompetens, personal, underhållet är eftersatt och kommunikationen mellan olika instanser brister. Man har inte diariefört rapporter, inte fattat beslut på rätt sätt och så vidare, och så vidare.

Cecilia Wilhelmsson säger att man inom kommunen nu tar tag i frågan och att det faktum att man sett till att den här utredningen blivit gjord och därmed lyft upp problemen, är en del av det arbetet. Hon säger också att man redan fattat beslut om att se över diarieföring och dokumentation i hela kommunen och det sannolikt kommer fler åtgärder framöver.

– Nu har vi precis fått den här rapporten och vi tar den på största allvar. Det gör att vi måste läsa igenom den och analysa den ordentligt och sedan kan det bli fler beslut som kommer att behöva tas.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista