Nu är det formellt klart att gråsälskuten Anders och hans kompis Benjamin får bo kvar på Kolmården tills i sommar. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Norrköping

Formellt beslut om sälungarna idag

Länsstyrelsen har nu formellt gett Kolmården tillstånd att vårda de två sälungarna Anders och Benjamin. Tillståndet gäller till i mitten av juni, då sälungarna tros vara tillräckligt starka för att klara sig själva.

– De får ett tidsbegränsat tillstånd, säger Marie-Louise Elebring, tillförordnad informationschef på länsstyrelsen.

De båda sälungarna, som snabbt blev rikskändisar, kördes till Kolmården av polisen efter att de förirrat sig in i tätbebyggt område, den ena i Oxelösund och den andra i Norrköping. Namnen fick de efter de poliser som kom dit med dem. 

Men under ett tag verkade det som om Anders och Benjamin kanske inte skulle få den vård de behöver. Enligt lag är det nämligen förbjudet att ta hand om vilda djurungar på det här sättet och Naturvårdsverket sa först att sälungarna borde släppas ut omgående.

Djurparken ansökte dock om dispens och i måndags kom beskedet att sälungarna får vara kvar på Kolmården tills de är starka nog att klara ett liv i frihet. Det formella beslutet skulle länsstyrelsen fatta och det har man alltså gjort idag.

– De får ett tidsbegränsat tillstånd, säger Marie-Louise Elebring, tillförordnad informationschef på länsstyrelsen. Tillståndet gäller till och med den 15 juni. Därefter är planen att de ska släppas ut och klara sig själva.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".