Rollatorer kan vara bra på fler sätt än att stdöja sig på. Det vet 92-årige Henry Otterud i Linköping. Foto: Scanpix
Linköping

Rollatortricket gav 92-årige Henry nya vänner

"Jag känner mig piggare på något sätt"
3:29 min

En rollator kan vara bra på fler sätt. Henry Otterud i Linköping var ute på sin vanliga promenad när han stötte på en skolklass. Han fick en ingivelse, följde den och det blev början på en oväntad vänskap.

Det Henry gjorde var helt enkelt att fråga om eleverna ville åka en sväng på hans rollator.

– Ja, sa de och jag skjutsade dem allihop två gånger var. Och sedan började de fråga hur gammal jag är och var jag bor och så blev det så till slut att jag följde med dem till klassrummet och berättade om hur det var när jag gick i skolan, berättar Henry.

Sedan dess besöker Henry sina kompisar på Nya Rydskolan i Linköping med jämna mellanrum.

– Det är jättekul när han hälsar på, säger Bishara Morad, som går i trean på Nya Rydskolan.  

Hon var en av dem som Henry gav lift med rollatorn den där första gången. Det var också Michel Hussein Shahyd, som säger att han gillade när Henry berättade om hur det var när han var barn.

– Han berättade att han gjorde en massa bus.

Eftersom Henry är gammal konditor har det också blivit en del godsaker vid besöken, berättar fritidspedagogen Solveig Alvik.

– Vi har har bland annat fått en fantastisk marsipantårta med hemgjorda rosor på och det senaste nu är att han lär barnen att spela schack. Vi har verkligen fått en ny kompis.

Och för Henry har mötet med barnen på Nya Rydskolan betytt oerhört mycket, säger han.

– Efter det här använder jag inte rullatorn längre utan jag går med käpp. Jag känner mig piggare på något sätt efter att ha fått så underbara kompisar. Nu när jag kommer och går här i Ryd så rätt var det är får jag höra på långt håll "hej, farbror Henry" och så kramar de om mig.   

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".