1 av 5
Praktiska gymnasiet i Norrköping. Foto: Lovisa Gelin/Sveriges Radio
2 av 5
Simon Ergül, elev på Praktiska foto:Lovisa Gelin/SR
3 av 5
Magdalena Hammar, rektor Praktiska Norrköping foto:Lovisa Gelin/SR
4 av 5
Ellen Törndahl, elev Praktiska Norrköping foto:Lovisa Gelin/SR
5 av 5
Jarl Uggla, vd Praktiska foto:Lovisa Gelin/SR
Norrköping

Friskola läggs ned

0:32 min

Norrköpings Praktiska gymnasium läggs ned till sommarlovet. Orsaken sägs vara att elevunderlaget minskar och att skolpengen i Norrköpings kommun är för låg. 15 lärare och 83 elever i gymnasiets årskurs ett och två berörs av nedläggningen.

83 elever i gymnasiets årskurs ett och två berörs av nedläggningen. Kommunen har informerats av skolan. Ellen Törndahl som går andra året på utbildningen vård och omsorg är orolig över beskedet, som kommer tre månader efter sammanslagningen med Framtidsgymnasiet.

– Det känns dåligt. Vi har haft så mycket kaos redan innan. Vi slogs ihop med Framtidsgymnasiet och vi har bytt lärare ofta. Vi är inne på den femte läraren nu. Det är skit rent ut sagt, säger hon.

Hur påverkar det här din utbildning och din framtid tror du?

– Det är svårt att säga. Det finns ju andra skolor i Norrköping som har vård och omsorg. Men man tappar ju lite lusten att plugga.

– Man tänker att jag inte orkar mer, skolan kommer ändå att läggas ned, man kanske fokuserar mindre på skolarbetet och stressar och oroas över var man ska komma in, säger eleven Simon Ergül som går första året på elutbildningen.

Skolans rektor, Magdalena Hammar, säger så här om beskedet om nedläggningen som lämnades till elever, personal och föräldrar under gårdagen.

– Givetvis är det många elever som blir ledsna och oroliga. Vi är deras vardag, så det är mycket känslor som kommer upp. Vi ska hitta det bästa vi kan för de här eleverna, för det har de rätt till, säger hon.

– Det är klart att många är besvikna, det är vi också, men vi tycker det här är det bästa sättet att hitta en bra väg framåt, säger Jarl Uggla, vd för Praktiska.

För få elever och för låg skolpeng, det är orsaken till att styrelsen för Praktiska skolan valt att lägga ner sin gymnasiala lärlingsutbildning i Norrköping.  

– Det är ett hårt skolklimat i kommunen, vi har en låg skolpeng som gör att det är svårt att bedriva en skolverksamhet. Vi har yrkesprogram där det också är ett vikande elevunderlag, det är inte så många som söker tyvärr, säger Magdalena Hammar.

De elever som går sina första och andra år på yrkesutbildningarna kommer efter sommarlovet att få börja på nya gymnasieskolor, med nya klasskamrater, vilket oroar eleven Ellen Törndahl.

– Kanske att man blir utanför när man kommer till det nya gymnasiet, de har redan hittat sina vänner, om man kommer in i någon grupp. Det är mest det här med en ny skola, det är aldrig roligt, säger hon.

Rektor Magdalena Hammar berättar att eleverna först och främst erbjuds plats på praktiska i Linköping, som har samma program, men säger att man också inlett ett samarbeta med Norrköpings kommun.

– Vi kommer titta på vilka möjligheter som finns i kommunen i kringliggande kommuner för att kunna erbjuda eleverna den bästa fortsatta skolgången, säger Magdalena Hammar.

I Sverige finns 40 praktiska skolor, och enligt Jarl Uggla, vd på Praktiska kan fler av de skolorna komma att läggas ner.

– Det kan vara fler som läggs ner, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista