Norrköping

Wollter tillbaka där det började

1:38 min

Om ett år är det dags för skådespelaren Sven Wollter att göra comeback på Östgötateaterns scen. Sven Wollter, som började sin långa karriär på Stora teatern i Norrköping för 50 år sedan, har tackat ja till att medverka i pjäsen Swedenhielms.

– Det var Pontus Plaenge som är regissör som ringde och frågade om jag ville göra Swedenhielms. Det var ingen tvekan att jag tyckte det var roligt, därför att jag ville gärna spela på den här scenen och i den här stan innan jag lägger ner verksamheten.

Sven Wollter återvänder alltså till Norrköping för att spela i Hjalmar Bergmans Swedenhielm med premiär i april 2014. För det var i Norrköping som hans skådespelarkarriär tog fart när han 27 år gammal och fick jobb på dåvarande Stadsteatern Norrköping-Linköping mellan åren 1961 till 64. Han fick förtroende av John Zacharias, som var chef, att göra många olika roller.

– Alla de här uppgifterna gjorde att man fick en slags säkerhet, en rutin, och på bas av den kunde man utvecklas vidare. Man var inte rädd längre, eller nervös för publiken, säger Sven Wollter.

Den aktiva Sven Wollter som gjort mängder av olika karaktärer på scen, film, radio och tv fyller 80 år i januari, har flera projekt inplanerade. Närmast väntar en tung roll som Kung Lear på Stockholms stadsteater i oktober.

– Det är det jag sysslar med i huvudsak. Swedenhielms ligger inpackad lite längre bak i skallen, säger han.

Men det var ändå viktigt för dig att komma tillbaks hit till Norrköping?

– Det var jätteviktigt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista