1 av 6
Håkan Agnsäter och satiraffisch med president Nixon. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
2 av 6
Konstnären Christer Themptander vid Palestinabilden som han skapade 1974. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
3 av 6
Politiska affischer från sjuttiotalet. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
4 av 6
Affischer i utställningen. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
5 av 6
Affischer i utställningen. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
6 av 6
Affisch där det tas ställning i Chilefrågan. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
Norrköping

Affischer från 70-talet på EWK-museet

3:43 min

De politiska affischerna på 70-talet skulle kunna jämföras med dagens Facebook och twitter. Det handlar om behovet att uttrycka sina åsikter. Med start på lördag visas en samling affischer från sjuttiotalet i en utställning på EWK-museet i Arbetes museum i Norrköping.

Några av affischernas ursprung står konstnären Christer Themptander bakom. Han konstaterar att vissa av budskapen i motiven, ett exempel är Palestinafrågan, är högaktuellt även i dag.

– På ett sätt kan jag känna att det är roligt att en form som man gjorde spontant utan tänka på någon eftervärld, kan leva vidare, men det är tragiskt att vissa ämnen inte blir lösta, utan folk fortfarande kan se det som en aktuell bild, säger Christer Themptander.

De affischer som visas i utställningen har lånats från Håkan Agnsäters privata samling. Han började samla affischer när han spelade trummor i proggbandet Solen skiner i början av sjuttiotalet. Till slut blev det runt 150 stycken som han packade ner i en väska och inte tog fram igen förrän 2007. Det visade sig att han hade en kulturskatt.

På affischerna finns motiv med klassiska budskap och satir från 70-talet, det är allt ifrån amerikanska presidenten Nixon och juntan i Chile, till orättvisor och kärnkraftsfrågan.

Håkan Agnsäter är glad över att dåtidens övertygelser nu visas upp genom de här affischerna.

– Sjuttiotalet var ju väldigt mycket propagandaaffischer, på ont och gott, men det är väldigt kul att visa dem när folk tror benhårt på en sak, nästan på gränsen till fundamentalism, säger Håkan Agnsäter.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista