Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i en industrilokal. Giftig rök sprider sig österut mot Giraffens köpcentrum. Alla som befinner sig i området bör bege sig därifrån. Boende i området uppmanas att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kalmar.
(Publicerat idag kl 17.16)
Just nu
Bilist har kört av vägen - bilen började brinna
Östergötland

Få döms för arbetsmiljöbrott

Publicerat fredag 12 april 2013 kl 08.07
"Många gånger går det inte att gå vidare med fallet"
(1:54 min)
1 av 2
2 av 2
Jurist Gunnel Gyllensvaan Erichs på Arbetsmiljöverket i Linköping.

Endast två procent av anmälda arbetsmiljöbrott leder till fällande dom. Det visar en ny utredning som Arbetsmiljöverket har gjort.

Under åren 2006 till 2010 ledde endast 124 av drygt 6 000 polisanmälningar som gällde arbetsmiljöbrott till fällande domar, det vill säga ungefär två procent.

– Ja, det är ju väldigt lite egentligen. En del preskriberas ju och sedan så är det ju bevissvårigheter och man tycker många gånger att det inte går att gå vidare med fallet. Det är väl framför allt det som det handlar om, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs på Arbetsmiljöverket i Linköping.

På åklagarmyndigheten har det inrättats en särskild enhet som ägnar sig åt miljö- och arbetsmiljömål. Jan Olof Andersson är kammaråklagare på enheten och enligt honom finns det en förklaring till varför det så sällan väcks åtal mot arbetsmiljöbrott.

– Lite har det att göra med att polisen har ett annat betraktelsesätt nu på olyckor som händer på arbetsplatser. Tidigare så såg man det som en olyckshändelse, numera ser man det potentiell brottsplats och då upprättar man en brottsanmälan och när den inte leder fram till någonting så lägger man ner den här och då blir det väldigt konstigt i statistiken när man jämför olika år, säger Jan Olof Andersson.

Just nu utreds fem allvarliga händelser som inträffat på arbetsplatser i Östergötland. Bland dem vargattacken på Kolmårdens djurpark och tågolyckan i Kimstad. Både på åklagarmyndigheten och på Arbetsmiljöverket tror man att dessa fem händelser kommer att redas ut.

– Jag har en känsla av dessa utredningar är rätt långt gågna, så där tror jag inte att vi riskerar någon preskription, säger Gunnel Gyllensvaan Erichs.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".