1 av 3
Peder Askerlund på jobb vid stationshuset i Skänninge.
2 av 3
Stationsskylten som täcktes över under kriget.
3 av 3
Ingmari Karlsson på turistbyrån i Skänninge.
mjölby

Tredje gången gillt för tåget

1:13 min

Idag firas pendeltåget mellan Mjölby, Skänninge och Motala. Det är tredje firandet på kort tid av tågtrafiken i västra länsdelen. Och i oktober är det kungens tur att inviga hela trafikbygget mellan Mjölby och Motala.

I somras invigdes stationen i Skänninge med en liten ceremoni. Därefter firades det nya dubbelspåret och nu är det pendeltågen som ska saluteras.

Västgöten Peder Askerlund var i Skänninge på jobb igår. Han rekommenderar ett besök vid stationen, där det finns spännande saker att läsa om till exempel själva stationsskylten.

--När tyskarna kom med sina tåg, "tysktågen" som passerade, så hade man skruvat upp en träram runt stationsskylten och den träramen sitter fortfarande kvar. Där skruvade de fast plattor för att täcka för namnet så att tyskarna omöjligt skulle veta var de var, säger han.

--Ja, det är dramatiskt. Hela Skänninge är dramatiskt. Det är en upplevelse att komma hit, säger Peder Askerlund.   

Halv tolv idag smäller det när pendeltågen saluteras i Skänninge med rikitga kanoner, samma som användes när järnvägen var ny.  Det berättar Ingmari Karlsson på turistbyrån.

– Då hade man också dubbelt lösen som vi kommer att ha. Så det kommer att skjutas fyra skott. Det blir pampigt.

Men det är inte slut med invigningarna kring infrastukturen i den västra länsdelen med detta. För i höst kommer kung Carl XVI Gustaf till Skänninge för att inviga hela det nya trafikbygget mellan Skänninge, Mjölby och Motala.

– Vi ska ha en jättestor invigning, "Bana väg", den 9 oktober. Då kommer kungen och inviger hela vägen, säger Ingmari Karlsson.

Vad händer mera då?

--Ja, det är inte riktigt klart ännu. Kungen kommer i alla fall till både Skänninge och Motala.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista