Foto: Leif R Jansson/Scanpix.

Byggnads: Språkproblem ska lösas

"I andra brancher pratar man ju engelska"
1:24 min

På Byggnads i länet säger man idag att man tillsammans med arbetsgivarsidan nu ska försöka lösa de problem som man kan uppstå när underleverantörer från flera olika länder arbetar på samma bygge.

Under de senaste åren har byggmarknaden blivit allt mer internationell och det är inte ovanligt att underentreprenörer från flera olika länder jobbar på samma bygge. Enligt så väl byggjobbarna själva som Arbetsmiljöverket ökar det risken för missförstånd, som i värsta fall kan leda till olyckor.

Men nu är en lösning på gång, säger Byggnads ordförande i Östergötland, Magnus Cato, idag. Enligt honom finns problemet med som en punkt i det nya avtalet, som skrevs under strax efter påsk.

– I den arbetsgrupp som ska jobba med arbetsmiljön ska man utreda och komma med förslag med åtgärder för hur vi ska få till stånd en svensk standard för kommunikation på arbetsplatser med arbetstagare från olika länder.

Hur ska det se ut?

–  Ja, i andra brancher pratar man ju till exempel engelska, men det här måste ju arbetsgruppen, som ska sätta sig ned, jobba fram ett bra förslag på, som håller för alla inblandade på de olika arbetsplatserna.

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".