1 av 4
Undervattensfarkosten Double Eagle MK ll.
2 av 4
Agneta Kammeby, chef för Saabs undervattensverksamhet.
3 av 4
Servicetekniker Peter Johansson. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
4 av 4
Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.
linköping

Ny testhall invigd på Saab

1:56 min

I Linköping invigde Saab igår sin nya tankhall för kontroll och service av obemannade undervattensfarkoster, vars stora användningsområde är minröjning.

Saab kallar den nya anläggningen med en rund bassäng, tio meter tvärs över och sex meter djup, inne på sitt område i Linköping för världens största tankhall för test av obemannade undervattensfarkoster.

Vad den har kostat i pengar vill man inte tala om. Vid invigningen sänktes en gulsvart farkost ned i det turkosblå vattnet. Med sina två motorer påminde den om en liten racerbåt, med en orange elsladd kopplad till ett manöverbord.

– Den här heter Double Eagle MK ll , säger servicetekniker Peter Johansson som styrde farkosten under invigningen.

Sju länders mariner har obemannade undervattensfarkoster från Saab och de servas ibland i Sverige, i Linköping och i Vättern vid Motala.

– Alternativet till att ha en bassäng så här är ju att man testar i vår sjöanläggning i Motala, men där är vi ju beroende av vädret och man har inte samma sikt, säger Agneta Kammeby, chef för Saabs undervattensverksamhet. 

I den nya tankhallen i Linköping utprovas också ny teknik på området, säger  Görgen Johansson, chef för Saabs affärsområde Dynamics.

– Vi ser en stor möjlighet i hela undervattenssidan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista