Holmens vd Magnus Hall försvarar höjningen av aktieutdelningen. Arkivbild: Niklas Larsson/Scanpix
Norrköping

Trots varslen - nu höjs Holmens aktieutdelning

Facket: "Det är provocerande"
1:45 min

Holmenkoncernen höjer nu utdelningen till sina aktieägare. Detta samtidigt som man gör kraftiga personalnedskärningar i delar av verksamheten, bland annat på Braviken i Norrköping. 

– Vi har förståelse för att man har gjort neddragningar när det gäller produktion av tidningspapper på grund av överkapaciteten på den marknaden, men att samtidigt höja aktieutdelningen är ju provocerande för de anställda som får gå från jobben, säger Christer Larsson, förbundsekonom på Pappers.

Holmenkoncernen har den senaste tiden aviserat kraftiga nedskärningar där man tillverkar papper. På Braviken utanför Norrköping försvinner 168 jobb. I Hallstavik kan 230 jobb försvinna och i Iggesund kan 100 jobb försvinna.

Samtidigt höjer Holmenkoncernen aktieutdelningen jämfört med förra året med en krona per aktie. Aktieutdelningen hamnar i år på 9 kronor per aktie. Det är en hög utdelning jämfört med många andra börsnoterade bolag.

Magnus Hall, vd för Holmenkoncernen, tycker dock inte att man kan göra den här jämförelsen.

– Holmen har gjort investeringar på nästan sex miljarder kronor under de senaste tre, fyra åren åren och det har vi kunnat göra för att aktieägarna har stått tillbaka. Därför tycker vi att det är rätt att de nu får tillbaka en del av den sänkning de har haft tidigare. När det gäller neddragningen är det ju tyvärr något som vi måste göra för att få Holmen Paper att bli ett konkurrenskraftigt bolag även framöver. Så det är två olika saker.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".