Valdemarsvik

Lugnare läge i Gusum

8:42 min

För drygt ett år sen var det en hel del oroligheter kring asylboendet i Gusum. Det handlade om stölder, hot och trakasserier på orten. Nu har det gått ett år och efter att olika insatser har satts in ser det ut att ha blivit lugnare.

För ett år sedan var kritiken stor från både invånare och företag på orten om att det förekom olika former av oroligheter i Gusum. Problemen var så stora att det bjöds in till en diskussionskväll med Gusumsborna.

I går var det dags för ett nytt möte med möjligheter till diskussioner. På plats fanns bland annat Migrationsverket, polisen, arbetsförmedlingen och ett fyrtiotal Gusumbor.

En av de som deltog var Anna Nilsson (M), ledamot i kommunfullmäktige i Valdemarsviks kommun. Hon tyckte att det har hänt en h el del sedan i fjol och att det har blivit lugnare i Gusum.

– De signaler som jag har fått så har det blivit lugnare, Migrationsverket har tagit till sig kritiken, säger Anna Nilsson.

Bland annat har Migrationsverket tillsammans med kommunen och fastighetsägaren sett till att det bland annat har det anställts en kommunikatör på halvtid som kan prata arabiska och som fungerar som en länk i kommunikationerna.

– Alla är jättenöjda med hennes arbete, säger Anna Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista