Foto: Claudio Bresciani/Scanpix
Linköping

Ny allergibehandling kan hjälpa fler

1:02 min

På US i Linköping testas just nu en ny behandling för de allergiker som inte blir hjälpta av vanliga mediciner. Om metoden visar sig fungera kan fler bli hjälpta på betydligt kortare tid än idag.

– Det är en väldigt ny behandlingsmetod som inte är etablerad ännu, men man har gjort det i Schweiz och man har gjort det i Malmö och nu är det vi i Linköping som gjort det på nio patienter, säger läkaren Lars Ahlbeck på allergicentrum i Linköping.

De flesta allergiker blir hjälpta av de antihistaminpreparat som finns att köpa på apoteken, men det finns en grupp som behöver mer omfattande behandling.

Idag innebär det ett 50-tal injektioner under tre års tid, men med den nya metoden, som innebär att injektionerna ges rakt in i lymfkörteln, räcker det med tre injektioner och behandlingen tar allt som allt bara åtta veckor.

De nio patienter som hittills har fått den nya behandlingen i Linköping har fått injektioner mot björk och gräs.

– Vi är ju väldigt spända nu på att se hur det går. Den sista sprutan fick de den 25 mars och nu kommer ju pollensäsongen här, säger Lars Ahlbeck.

De första nio patienterna kommer sedan att följas under tre års tid.

– Jag hoppas att resultatet ska bli lika bra som i Malmö och Schweiz. Det vill säga att det nya metoden fungerar lika bra. Då kommer vi så småningom att ha en ny enklare, snabbare och billigare behandlingsmetod, som vi kan erbjuda fler patienter än idag.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista