Foto: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio
Östergötland

Ung Vänster JO-anmäler biljettkontroller

1:44 min

Ung Vänster JO-anmäler nu både Östgötatrafiken och landstinget i Östergötland. Orsaken är de biljettkontroller som görs för att hitta gratisåkare.

– Vi anser att de här razziorna som Östgötatrafiken gör är integritetskränkande ooch misstänkliggör passagerarna, därför har vi valt att JO-anmäla, säger Fanny Rosberg, Ung Vänsters ordförande i Östergötland.

På vilket sätt är det integritetskränkande?

– Om man tar en spårvagn, stannar den mellan två hållplatser och sedan låser dörrarna kan man likna det vid ett fängelse. Sedan fylls spårvagnen av vakter i uniform, det är ett sätt att misstänkliggöra resenärerna. Vi pratar alltså om människor som är på väg till skola och jobb, det här är ett sätt att misstänkliggöra dem för att få tag på de sex procent som plankar.

Östgötatrafikens vd Paul Håkansson är av en helt annan åsikt och kallar kritiken missriktad. Enligt honom är kontrollerna nödvändiga eftersom det är så många som struntar i att betala. Och att någon skulle bli kränkt i samband med kontrollerna håller han inte alls med om.

– Det är ingen som blir kränkt. Alla blir likvärdigt och väl behandlade. Man ombeds visa sitt färdbevis och har man inget sådant ombeds man stiga av. Allt sker på ett rättssäkert och kontrollerat sätt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista