Kommunalrådet Pia Tingvall (C) hoppas att den guldglänsande skulpturen ska vara starten på en gyllene era för kommunens utveckling. Foto: Lana Brunell/Sveriges Radio
Kinda

Gudinna pryder torget i Kisa

1:30 min

Kisa har fått ett nytt konstverk. Sedan igår pryds Stora torget av en guldglänsande skulptur av en fruktbarhetsgudinna. Statyn är skänkt av släktingar till konstnären som skapat verket, Gun Marklin Öhman.

Statyn är skänkt av släktingar till konstnären som skapat verket, Gun Marklin Öhman, och bland Kisaborna verkar de flesta gilla den nya utsmyckningen.

– Det är väl ett fint inslag på ett torg som behöver bli lite vårfint, säger en kvinna vi träffar.

Hon får medhåll av en annan Kisabo.

– Jättetrevligt, tycker jag. Och en bra plats också så att den inte bara står i ett hörn.

Kommunalrådet Pia Tingvall (C) är också glad över tillskottet till kommunens konstverk. Kinda kommun har ont om offentliga utsmyckningar, säger hon.

– Hon lyser verkligen upp vårt torg, guldbelagd som hon är och jag hoppas verkligen att hon ska var starten på en gyllene era för vår kommuns utveckling.

Men det fanns också en och annan som var en smula tveksam till statyns former.

– Ja, jag vet inte vad man ska säga, hon har sex bröst... Det är lite knepigt, men jag är ju inte så där konstintresserad.  

Tycker du att det är ok att den står här då?

– Ja, den är ju färggrann och fin, så det är väl inte så dumt. Och så får ju turisterna nåt att fundera över också.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista