Linköping

Nu ska giftet i Tannefors bort

2:23 min

I Linköping inleds nu saneringen av den förorenade marken i Tannefors. Gifterna kommer från den kemtvätt som tidigare låg i området.

Idag ligger det bostäder i det område där den gamla kemtvätten tidigare låg. Birgitta Berglund är en av de som bor där och hon välkomnar saneringen.

– Det känns väldigt bra att det kommer igång. Det här har vi ju väntat på i många år, säger Birgitta Berglund som bor i området.

Birgitta visar sin trädgård och berättar att hon under flera år odlat både grönsaker och bär där, något som kommunen för några år sedan dock avrådde henne ifrån. 

Det var 2009 som undersökningar visade att det fanns föroreningar i det ett par 100 kvadratmeter stora området nedanför Tannefors skola i närheten av Stångån. Lösningsmedel från kemtvätten, som har legat där sedan i början av 1900-talet fram till 1977, hade släppts ut i avloppet.

Och nu, fyra år efter upptäckten, ska området saneras, vilket kommer att påverka de boende i området. 

– Dels kommer vi ju att gräva på deras mark och i ett fall kommer vi faktiskt att gräva under ett hus. Och vi kommer att gräva ganska djupt, så det är klart att det kommer att märkas, säger Ulf Johansson Lorin vid Linköpings kommun.

Lisen Elowson Tosting

Reporter
lisen.elowson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista