1 av 5
Pappfigur av Christer Fuglesang. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
2 av 5
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
3 av 5
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
4 av 5
Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio.
5 av 5
Christer Fuglesang och produktionsledare Katarina Sperling. Foto: Christina Turesson/Sveriges Radio
Norrköping

Chans till rymdresa i Visualiseringscenter

4:37 min

Nu kommer alla rymdintresserade få en möjlighet att åtminstone få en känsla av hur det är att vara astronaut uppe på en rymdstation. På lördag har en ny utställning och rymdfilm i tredimensionellt format premiär på Visauliseringscenter i Norrköping.

I filmen får man följa med upp i rymdstationen ISS, där Sveriges första astronaut Christer Fuglesang vistades i sammanlagt 27 dygn för några år sedan.

När Christer Fuglesang själv fick se filmen för fösta gången i dag, kände han en viss längtan tillbaka.

– Ja, det gjorde jag, framför allt när jag fick se bilderna som astronauterna har tagit från rymdstationen över hur jorden gled förbi under oss nattetid, då längtar man tillbaka.

Christer Fuglesang tror att filmen kommer att uppskattas av åskådarna.

– Jag tror att det är väldigt många som kommer att roas och får lära sig en del grejer, säger han.

Det är Christer Fuglesangs bilder, filmer och upplevelser i rymden sik ligger till grunden för både rymdfilmen och utställningen. Han berättar själv i filmen om livet på rymdstationen och som åskådare får man en tredimensionell rundvandring där det visas har man jobbar och även det vardagliga, hur man äter och går på toaletten.

Bilden av hur jorden ser ut där uppifrån rymden blir fantastisk i den tredimensionella miljön inne domen i Visauliseringscenter,

Både utställningen och filmen vänder sig till rymdintresserade i alla åldrar, bland annat förklaras hur det här med tyngdlöshet fungerar. Besökarna kan också vara interaktiva genom att använda sin egen telefon och ladda ner en särskild applikation som ett extra hjälpmedel att ta del av utställningen.

Christer Fuglesang själv fick vara med om två rymdresor, men nu tror ha inte att det kommer bli några fler.

– Nej, tyvärr är chansen väldigt liten även om jag inte skulle ha något emot det.

Christina Turesson

reporter
christina.turesson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista