Foto: Janerik Henriksson/Scanpix
linköping

Grossistföretag misstänks för fusk

Ett grossistföretag i Linköping som misstänks för att ha fuskat med märkning av Kalixlöjrom har nu anmälts till åtalsprövning av Linköpings kommun, och det hela utreds av polis och åklagare.

Bara löjrom tagen från siklöjan i Bottenviken får kallas Kalixlöjrom, och Linköpingsföretaget är misstänkt för att ha marknadsfört billigare utländsk eller svensk löjrom under den skyddade beteckningen Kalixlöjrom.

I höst kommer dessutom Kalixlöjromen att skyddas på ett mer aktivt sätt av Livsmedelsverket. Syftet är att stoppa fusket med den dyra och exklusiva romen.

Kalixlöjromen är sedan 2010 skyddad enligt EU:s regler för ursprungsbeteckning. Tillsammans med dess exklusivitet i övrigt gör det löjromen dubbelt så dyr som löjrom från andra arter. Det lockar till att märka om billigare utländsk eller svensk löjrom till Kalixlöjrom.

Under året har två fall av misstänkt fuskande löjromsgrossister uppdagats. Ett företag i Göteborg och ett i Linköping som av respektive kommun anmälts till åtalsprövning. Båda fallen utreds nu av polis och åklagare.

– Under hösten kommer vi tillsammans med kommunerna att göra särskilda artkontroller ute i detaljhandeln, säger Pontus Elvingsson på enheten för kontrollstöd på Livsmedelsverket till TT.

Verket gjorde kontroller redan i vintras i samband med de två misstänkta fallen men nu är det frågan om mer kontinuerliga besök ute i handeln.

– Många gånger får vi också tips från handlare eller producenter. De bevakar sin marknad och ser de om det plötsligt finns ett lågt pris kan de tipsa oss. Ett lägre pris indikerar att någonting kan vara skumt, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".