Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.
Ödeshög

Mordbrännare döms till vård

"Dramat pågick i nästan 15 timmar"
0:53 min

Den 47-årige man, som tidigare i år barrikaderade sig i en lägenhet i Ödeshög och kastade brinnande bensin mot polisen, dömdes idag till rättspsykiatrisk vård.

Det var på kvällen den 25 februari som grannar slog larm om att mannen uppträdde våldsamt.

När de första poliserna kom till hyreshuset, som ligger i utkanten av Ödeshög, barrikaderade han sig i lägenheten och kastade brännbar vätska som han antänt mot polismännen. Han var då beväpnad med kniv. Poliserna skadades lindrigt.

Mannen anlade också flera bränder både i sin bostad och ute i trapphuset och de övriga tiotalet hyresgäster i huset fick evakueras med hjälp av stegbil.

Polisens förhandlare försökte att prata mannen till rätta och dramat, som pågick i nästan femton timmar, slutade med att mannen gav upp och kom ut självmant.

47-åringen döms nu för mordbrand, försök till grov misshandel och våld mot tjänsteman. Eftersom den rättspsykiatriska undersökningen visat att mannen lider av en allvarlig psykisk störning döms han dock inte till fängelse utan till rättspsykiatrisk vård med särskild utskrivningsprövning.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".