När polisen lämnade de båda sälungarna på Kolmården i påskas var de både utmattade och uttorkade, men nu har de ätit upp sig och är redo för havet. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Norrköping

Anders och Benjamin redo för havet igen

"De är i jättebra form"
2:48 min

Snart släpps de numera riksbekanta sälungarna Anders och Benjamin ut i havet igen. Under den tid de vistats på Kolmården har de ätit upp sig och nu är de redo för ett liv i frihet.

– De är i jättebra form. De har i princip fyrdubblat sin vikt sedan poliserna kom och lämnade in dem i påskas. Så de är helt klart redo för att komma ut i havet igen, säger Mats Höggren, zoologisk chef på Kolmårdens djurpark.

Det var i början av april som de båda gråsälskutarna Anders och Benjamins öde blev en riksnyhet. Båda kutarna hade tagits om hand av privatpersoner efter att de förirrat sig in i tätbebyggt område, den ena i Norrköping och den andra i Oxelösund.

I båda fallen valde polisen att forsla de utmattade kutarna till Kolmårdens djurpark, som erbjöd sig att ta hand om dem tills de var starka nog att släppas ut i naturen igen.

Då la sig Naturvårdsverket i det hela. Det är förbjudet att ta hand om vilda djur på det här sättet, dundrade man och ett tag såg det ut som om historian skulle sluta med avlivning. Men så backade verket och djurparken fick dispens för att ta hand om kutarna. Nu har de både vilat och ätit upp sig och om ett par veckor är det dags att återföra dem till sin naturliga miljö.

– Vi kommer att släppa ut dem vid Kopparholmarna i Norrköpings nya naturreservat ute i skärgården.

Innan de släpps kommer kutarna också att förses med varsin gps-sändare, så att djurparkens personal ska kunna följa hur de klarar sig och förutsättningarna är goda, säger Mats Höggren.

– Det finns ju inga garantier, men vi har gjort allt vi har kunnat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".