Lars Stjernkvist (S). Foto: Jakob Kindesjö/Sveriges Radio
Östergötland

Stjernkvist vill se större kommuner

"Det är en bra idé"
1:34 min

En sammanslagning mellan Norrköping, Finspång, Söderköping och Valdemarsvik. Det kan bli verklighet i framtiden eftersom kommunerna, enligt Lars Stjernkvist (S), behöver bli större.

– Alltså, jag tycker att det är en bra idé för att kommunerna ska klara de uppgifter de har idag, men också klara de utökade uppgifterna, säger Lars Stjernkvist (S) kommunalråd i Norrköping.

En enkätundersökning, som tidningen Dagens samhälle gjort bland kommunalråden runt om i landet, visar att en stor majoritet tycker att det behövs färre och större kommuner.

En av dem, som anser att det behövs mer samarbete och i framtiden större kommuner är Lars Stjernkvist i Norrköping. Enligt honom läggs det mer och mer ansvar på kommunerna, vilket han tycker är positivt, men han tillägger samtidigt att om kommunerna ska klara alla åtaganden måste de samarbeta mer.

– Ska vi kunna ge alla samma förutsättningar behöver vi fördjupa samarbetet ännu mer. Redan idag ser vi en del problem. Om du till exempel är 16-17 år gammal och ska välja gymnasieutbildning är inte förutsättningarna de samma om du bor i Valdemarsvik som om du bor i Norrköping. Och risken är att skillnaderna ökar ännu mer.

Men mer samarbete räcker inte på lång sikt. Den bästa och mest långsiktiga lösningen är att bilda större kommuner, menar han.

– Om vi inte har bärkraftiga kommuner måste vi lägga beslutsfattandet över den kommunala nivån. Då måste någon annan se till så att vi garanterar en likvärdig service. Det ser jag en del nackdelar med. Därför vill jag att kommunerna ska behålla ett starkt inflytande, men då behövs större kommuner.

Problemen och behoven är störst i norra Sverige, enligt Lars Sternkvist. Men även i Östergötland finns det behov av mer samarbete och kommuner som går samman, säger han.

– Även här måste vi ha en diskussion på lång sikt. Men om jag börjar rita kartor nu så kommer all diskussion att hamna där, så det ska jag försöka undvika.

Men är det en invit till grannkommunerna?

– Ja, det är en invit om i första hand ett fördjupat samarbete och i förlängningen tror jag att det kommer att leda till kommunsammanslagningar även i vårt län. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".