Norrköping

Vildsvin krossade blomsterbutiks fönsterruta

I samband med att Missing people på lördagseftermiddagen och kvällen sökte efter den man som varit försvunnen sedan en tid i Norrköping, stötte organisationen på ett vildsvin i Ingelsta köpcentrum.

Djuret tog till flykt och tänkte att Plantagen ett bra gömställe. Dessvärre sprang svinet rakt in i en fönsterruta och fick avlivas.

– Plantagen säljer ju en del djurfoder, kanske ville det åt det, säger Christer Wiktorsson, vid länskommunikationscentralen.

Vildsvin har dålig syn, men bra luktsinne.

P4 Östergötland

FAKTA: Vildsvin

Vildsvinet har en lång historia i Sverige som började för mer än 8 000 år sedan, men de utrotades och uppgick i tamsvinsstammen där de återinfördes i hägn. Efter rymningar under 1970- och 80-talet har de på nytt fått fäste i landet. Den stora ökningen efter år 2000 beror bland annat på milda vintrar. I dag finns över 150 000 vildsvin från södra Värmland och Dalarna och söderut.

Vildsvin är skygga och och ses sällan i dagsljus. Antalet trafikolyckor uppgick till 2 500 år 2008, men de orsakar också skador på marker genom sitt bökande.

Vildsvin är svåra att jaga och därför används ofta åtel, att föda läggs ut på särskilda jaktplatser. Dessutom stödutfodras vildsvin för att hålla dem borta från åkrar och trafiken.

Källa: Svenska Jägarförbundet och Naturvårdsverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".