Foto: Anders Wiklund/Scanpix.
Östergötland

Dålig säkerhet kan stänga bowlinghallar

"Man kan klämma eller skära sig"
1:45 min

Arbetsmiljöverket hotar nu med att stoppa verksamheten i de östgötska bowlinghallarna. Orsaken är att säkerheten runt maskinerna är alldeles för dålig.

Arbetsmiljöverket har inspekterat samtliga 13 bowlinghallar i Östergötland  och det visade sig att alla hade stora brister när det gällde säkerheten och skydden kring maskinerna. 

– Framför allt är det brister på maskinerna, risker att göra sig illa, klämma sig eller skära sig på delar i och med att maskinerna är väldigt öppna, säger Fredrik Ericsson, arbetsmiljöinspektör på Arbetsmiljöverket.

Om hallarna inte installerar de skydd som krävs för den sista september i år förbjuds de att använda utrustningen och om de skulle göra det ändå blir det ett vite på 50 000 kronor per banpar.

– I grund och botten tycker jag att det är bra med maskinskydd. Det är ju för vårt bästa. Det som är tråkigt är att vi själva inte fick välja vad vi skulle lägga våra pengar på utan att det kom som ett tvång. Nu är det bara att gilla läget och lösa det på bästa sätt, säger Jonas Welin, föreståndare på Sporthallens Bowling i Linköping.

Där ska man nu åtgärda bristerna och se till så att maskinerna utrustas med tillräckliga skyddsanordningar, en åtgärd som kommer att kosta kring 300 000 kronor. Det kan vara ganska mycket pengar för ett litet företag, men det är inget som Arbetsmiljöverket tar hänsyn till.

– Vi tittar inte på deras omsättning eller deras möjligheter att betala. Vi tittar på att det inte ska vara möjligt att konkurrera med dålig arbetsmiljö, säger Fredrik Ericsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".