Fysiologiska klinikens verksamhetschef Kjell Jonsson sitter framför den nyinköpta gammakameran. Foto: Annika Selin/Sveriges Radio
Linköping

Unik undersökningskamera på US

Kortare undersökningstider
1:47 min

Universitetssjukhuset i Linköping har köpt en ny gammakamera som bland annat ska användas vid undersökningar av patienter med kärlkramp. Kameran är unik i Skandinavien.

– Patienterna kommer att märka att det bli kortare undersökningstider och personalen kommer bland annat att märka att det blir bättre kvalitet på bilderna, säger Kjell Jonsson, verksamhetschef på fysiologiska kliniken vid Linköpings universitet.

När man undersöks med den nya gammakameran så sitter man bakåtlutad i en fåtöljliknande stol och tittar in i kameran som i formen ser ut som en platt-tv. En undersökning med en äldre kamera görs liggande i ett rör - en tunnel.

Undersökningstiden kan med den nya kameran i bästa fall ligga på 3-4 minuter, istället för 15-20 minuter med en äldre kamera. Med en gammakamera kan man undersöka många organ.

– Vi använder kameran när vi undersöker patienter med tumörsjukdomar och för att leta tumörer eller spridning av tumörer. Vi gör cirkulationsundersökningar och undersöker patienter med kärlkramp, säger Kjell Jonsson.

US i Linköping är det enda sjukhuset i Skandinavien som har en sådan här kamera.

– I Linköping är vi starka på att avbilda och duktiga på olika avbildningstekniker. Framgång föder framgång och vi är starka forskningsmässigt. Vi har bra resultat när det gäller medicinsk behandling och diagnostik och det gör att vi ligger bra till för det här, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".