Åsundens strand. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Strandskyddet ses över

Länsstyrelsen: "Vi försöker vara flexibla"
1:18 min

Just nu håller länsstyrelsen på att se över det utökade strandskyddet som gäller vid flera sjöar i länet. Det kan göra det lättare att få bygglov på en del strandnära områden, men svårare där länsstyrelsen anser att områdena är särskilt värdefulla.

– Vi tillämpar en modell i Östergötland där vi försöker vara flexibla mellan 100 och 300 meter. Grunden för ett utökat strandskydd ligger på 150 meter och sedan försöker vi anpassa beroende på värdena av den aktuella strandsträckan, Claes Svedlindh, naturvårdsdirektör på länsstyrelsen i Östergötland.

För de områden som har varit särskild värdefulla för växter och djur och friluftslivet har länsstyrelsen beslutat om en utvidgat strandskydd på 150 meter vid flera sjöar och även vid Kinda kanal och Göta kanal. I de områdena behöver man dispens för att bygga.

Men det utökade strandskyddet gäller fram till slutet av 2014 och därför har myndigheten påbörjat en översyn av det utökade strandskyddet. I Ydre och Boxholm har länsstyrelsen genomfört en översyn förra året och i dagarna presenterade länsstyrelsen resultatet av sin översyn i Kinda kommun. Gemensamt för de tre kommunerna är ett mer flexibelt strandskydd som varierar mellan 100 och 300 meter istället för dagens 150 meter som varit standard.

– Det är samma modell vi försöker tillämpa nu i resten av kommunerna. Nästa del som vi går vidare med är Linköpings kommun och sedan kommer vi gå vidare med Vättern i Motala kommun.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".