1 av 3
Utredare Annelie Almérus på Arbetsförmedlingen i Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
2 av 3
Madeleine Peyron, chef för Arbetsförmedlingen i Norrköping. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
3 av 3
Birgitta Tegidius chef för Arbetsförmedlingen i västra Östergötland. Foto: Raina Medelius/Sveriges Radio
Östergötland

Något ljusare arbetsmarknad nästa år

"Hopplöst känns det inte"
1:52 min

Arbetslösheten spås öka i Östergötland fram till nyår och då omfatta 22 100 personer. Men nästa år bedöms de arbetslösa bli något färre igen, även om länets östra del halkar efter med hög arbetslöshet och mer pessimistiska arbetsgivare än i övriga länet.

– Nej, hopplöst känns det inte. Vi har arbetsgivare som vill anställa i Norrköping. Vi har en bra arbetsmarknad runt Norrköping, säger Madeleine Peyron som är Arbetsförmedlingens chef i Norrköping.

– För en ung människa kanske inte ingångsjobbet finns i Norrköping. Det kanske finns i Stockholm eller i Linköping.

Eller i Finspång?

– Ja, så kan det också vara, säger Madeleine Peyron.

På Arbetsförmedlingen i länet är Annelie Almérus arbetsmarknadsalanytiker. Hon tipsar om var det finns jobb:

– Man bedömer att det kommer att öka något lite inom handel. Hotell och restaurang har ju varit en stark branch länge, speciellt för kockar. Mycket inom företagstjänster som bemanning och så har vi ju IT-verksamheten i Östergötland som är den som är mest positiv inför 2013-14.

Och Birgitta Tegidius som är chef för Arbetsförmedlingen i västra länsdelen, berättar att en undersökning bland tusen arbetslösa unga i ett projekt i Motala visade att de tyckte de haft för dålig kontakt med arbetslivet under skoltiden och bland annat därför inte hittat rätt efter skolan.

Birgitta Tegidius har förslag på hur det kan förändras i framtiden för att fler lättare ska hitta sin väg till jobb.

– Det kanske skulle kunna vara öppna hus och andra aktiviteter där ungdomar och företag kunde mötas. Och skolan skulle kunna bjuda in föreläsare från olika yrken.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".